Órajel és hálózat szinkronizáció

Az átviteli hálózatokban az adatforgalom folyamatosan növekszik és újabbnál újabb szolgáltatások használják ki a technológiában rejlő lehetőségeket. Az új mobil szabványok alkalmazásával a kapacitásigények könnyebben lefedhetők, de ezen hálózatok megkövetelik a pontos PRC-hez között frekvencia és bizonyos esetekben a fázis szinkronizációt is.

Mivel az új generációs hálózatokban az Ethernet alapú átvitelt alkalmazzák a tradicionális SDH alapú szinkronjel disztribúció háttérbe szorult ezzel pedig új kihívások elé került a mobil távközlés.

A harmadik és negyedik generációs mobil rendszerek rádiós interfészei a komplex kódolási eljárásoknak köszönhetően nagy mennyiségű adat továbbítására alkalmasak, de ehhez megfelelően precíz időzítésre van szükségük, amely az új csomagkapcsolt felhordó hálózatokat szintén komoly feladat elé állítja. A korábbi szinkron szabványok csomagkapcsolt területre való átültetésével a Synchronous Ethernet megvalósítja a frekvencia továbbítását, de ehhez az aktív eszközökben hardveres támogatás is szükséges.

Azokban az esetekben, amikor a fázis és az idő információra is szükség van a SyncE helyett az IEEE 1588v2 szabványban megfogalmazott PTP (precision time protokoll) megoldás alkalmazható.

Az ADVA Optical Networking nem csak a DWDM rendszerek és a Carrier Ethernet hálózati elemek területén tölt be vezető szerepet, hanem nagy hangsúlyt fektet az új generációs hálózatok szinkronizációjára is. Így a teljes szinkronjel előállítás és disztribúció mellett, annak minőségbiztosításra illetve mérésére is komplett megoldásokkal rendelkezik.

Az FSP150-es családban található elemek egyidejűleg alkalmasak a szinkronjel és az adatforgalom kezelésére, az Oscilloquartz porfóliójában található 5410/5411-es eszközök pedig a szinkronjel mérésén túl ún. Transparent Clock (TC), Boundary Clock (BC) és Grandmaster (GM) funkciókkal is rendelkeznek.

Mivel a csomagkapcsolt hálózatok terhelése a forgalom függvényében az időben nem állandó a szinkronjel minőségbiztosítása komplex feladat. Ezért a korábbi gyakorlatoktól eltérően, amikor a változások előre definiálható szimulációs módszerekkel elemezhetők voltak, a csomagkapcsolt rendszerekben a minőség garantálásra folyamatos megfigyelés és mérés szükséges.

Az ADVA Optical Networking komplex megoldásaival és szolgáltatásaival felkészült a kihívások kezelésére, így a trandícionális szinkronizációból egyszerű út vezet az új generációs szinkronhálózatok felé. 2014-ben az ADVA Optical Networking megvásárolta a Swatch Group-tól az Oscilloquartz céget, mely a klasszikus szinkronizációs berendezések gyártója.

Az AdvaNet Magyarország Kft vállalja hálózatok szinkronizációs problémáinak feltárását, szinkron tervezési és megvalósítási feladatokat.