Enterprise megoldások

A vállalati szegmensben a DWDM rendszerek elsősorban az adatcenterek közötti kommunikációt szolgálják. Amely terület rendkívül magas elvárásokat támaszt az alkalmazott technológiákkal és eszközökkel szemben. Legyen az a biztonsággal, a rendelkezésre állással vagy az átviteli idővel kapcsolatos.

Az ún. „Enterprise” kategóriába sorolt ADVA eszközök, élen járnak az adat centerek elvárásainak teljesítésében, sőt még meg is előzik azokat.

Első lépésként minden enterprise modult úgy terveztek, hogy a lehető legkisebb legyen a késleltetése, ami pl. a Fiber Channel átvitel során kritikus az active-active szinkronizációt használó rendszerek esetén. Ezért a leggyorsabb transponder kártya késleltetés csupán 5ns, ami 1 méter optikai szál késleltetésével azonos.

Második lépésként a legtöbb adatközpontban használt protokoll (ESCON, FICON, FC, Ethernet, IB) átvitele megoldható az ADVA termékeivel, amit a SAN szállító cégek (Brocade, IBM, HP, stb.) együttműködési tesztekkel is igazoltak.

Harmadik lépésként a biztonságos átvitelhez az ADVA kifejlesztett egy speciális a WDM transzponderbe integrált egységet, amely AES256 kódolással és folyamatos kulcscserékkel védi az adatközpont területét elhagyó adatokat. Legyen az 10 vagy 100Gbit/s sebességű vonali jelfolyam, így Layer1-es szinten valósult meg a titkosítás, amely más megoldásokhoz képest terhelés független módon konstans teljesítményt nyújt és nem igényel külön számítási kapacitás igényt a rendszerre kötött eszközöktől.

A biztonság fokozása és a hatékonyabb hibaelhárítás céljából az ADVA OTDR (Optical Time Domain Reftelektometer) eszközöket is integrált az FSP3000 rendszerbe, amely az átviteli rendszertől szinte teljesen függetlenül optikai szakaszfigyelést végez, ezáltal akár egy hiba megjelenése előtt figyelmeztetést küldhet az optikai szál lassú változásáról. Vagy akár egy optikai szál meghajlításával történő lehallgatást is jelezhet.