Hálózati erőforrás nyilvántartás

A ConnectMaster a MapInfo rendszert alkalmazó, átfogó térbeli  hálózatmegjelenő és kezelő program, amelyet a távközlési hálózatok tervezési, fejlesztési és nyilvántartási céljaira fejlesztettek.

A hálózatok dokumentálásában, üzemeltetésében jelentős hatékonyságnövekedést eredményez azáltal, hogy gyors, egyszerű hozzáférést ad az összeköttetésekhez fizikai és logikai síkon. Részletes információt nyújt a hálózat elemeinek elhelyezkedéséről egy könnyen konfigurálható felhasználói felületen keresztül.

A ConnectMastert úgy tervezték, hogy támogassa az automatizált hálózattervezést és ezzel együtt az egyes (munka)folyamatokhoz történő közvetlen hálózati elem hozzárendelést.

A program támogatja az összes kommunikációs technológiát, az analóg rendszerektől kezdve a SDH, SONET, PDH, WDM, Ethernet/IP hálózatokig, amelyek a legkülönbözőbb szolgáltatók igényeinek is megfelelnek.

ConnectMaster lehetővé teszi a hálózat térbeli eloszlásának kezelését a tervezéstől az üzemeltetésig.

  • Az intelligens, térbeli modellezés (GIS-Based Data Modeling) során, a beépített GIS modul segítségével az adatbázisban tárolt elemek közvetlenül összerendelhetők térképi objektumokkal, így lehetőség nyílik komplex hálózati adatlekérdezésekre és adatmegjelenítésekre. Ez kiegészülhet például települési vagy más egyéb infrastruktúrával (légi felvételekkel a szolgáltatás területéről).
  • A megfelelő hálózati dokumentáció, a jobb adatkezelés és a hatékonyabb üzemeltetés feltétele. A kritikus hálózati adatok pontos dokumentációja kiegészülve földrajzi információkkal komplex képet nyújt a hálózat fizikai kiviteléről (beleértve az épületen kívüli és belüli körülményeket is). A különböző lekérdezések során az összes adat rögtön rendelkezésre áll, amely fontos lehet például a gyors hibaelháritáshoz, szolgáltatás létesítéshez vagy éppen a vállalat beszerzési, pénzügyi stratégiáinak támogatásához.
  • A hálózattervezés és üzemeltetés láthatja a hálózati erőforrások kihasználtságát a teljes fizikai és logikai szegmensben. A szabadon definiálható attribútumok, a térbeli információk vagy tematikus lekérdezések segítségével egy hálózattervező számára könnyen láthatóvá tehető a felhasznált kapacitás, a még rendelkezésre álló sávszélesség, a hálózatnövekedési potenciál vagy éppen a demográfiai analízisek eredménye valamint a végfelhasználók és berendezések lokalizációja. A hálózati részek könnyű nyomon követése a tervező számára lehetővé teszi egy-egy szakaszon a hálózat hosszúságának, csillapításának, különböző hálózati kapcsolatainak figyelembevételét. Mindehhez hozzáadódik az átfogóbb, időben pontos hálózati adatokkal és analíziseivel kiegészített hálózat menedzsment, a felhasználók szolgáltatási igényeinek kifogástalan kielégítése.
  • A hálózattervezési funkció támogatást nyújt a kapacitásbővítési projektekkel foglakozó tervező mérnökök részére, mert egy platformban érhető el a kábel és a berendezés hálózat. A tervezőknek rendelkezésére áll a szabványosított telekommunikációs adatmodellezés, intelligens tervezés és modell-felépítés, kiegészítve térképi információkkal és közvetlen munkautasítás elrendelési lehetőséggel.